utorok 30. júla 2013

A - ako alerie a zlé znášanie potravín (časť 3.)

predchádzajúci článok

VYLUČOVACIA DIÉTA

Väčšina lekárov sa dnes prikláňa k názoru, že neznášanlivosť môže byť hlavnou príčinou niektorých chronických ochorení, napríklad artritídy, Crohnovej choroby, dráždivého hrubého čreva a hyperaktivity.
Tieto choroby sú len malou ukážkou ťažkostí, ktoré sa podľa tvrdenia vedcov dajú zmierniť vylučovacou diétou, metódou, pri ktorej sa z jedálneho lístka pacienta systematicky vynechávajú jednotlivé potraviny, a na základe pozorovania sa určuje zdroj príznakov.
Je to zdĺhavý proces a výsledky nie sú jednoznačné. Spoľahlivejšiu diagnostickú metódu však
súčastná medicína nemá k dispozícii.

Po vyradení určitého jedla môže ustúpiť celý rad príznakov a pacient, ktorý sa po zavedení diéty cíti lepšie, je často v pokušení zoznam zakázaných jedál ešte rozšíriť. V tomto prípade však hrozí nebezpečenstvo, že sa tak nevedomky naruší alebo rozvráti vyvážený príjem potrebných vitamínov a minerálov.

ÚČINKY LIEKOV

Určité lieky a farmaká môžu u niektorých ľudí vyvolať dispozíciu na zlé znášanie potravín.
Napríklad u mladistvých, ktorým dlhodobo liečia akné tetracyklínovými antibiotikami, vznikajú niekedy poruchy trávenia. U niektorých ľudí môžu byť antibiotiká príčinou dráždivého hrubého čreva, u ďalších nastáva alergická reakcia v dôsledku užívania steroidov alebo orálnej antikoncepcie.
Rovnaké príznaky sa teda objavujú na základe rozdielnych mechanizmov, čo určenie diagnózy nijako neuľahčuje.

Najčastejšie zdroje alergénov a typické príznaky.

Na počudovanie nejestvujú oficiálne údaje o tom, koľko ľudí trpí zlým znášaním jedla alebo alergiou naň. 
V nasledujúcich riadkoch zoraďujeme zdroje alergických ťažkostí od najbežnejších po zriedkavé.
na vrchole rebríčka sa umiestnilo mlieko a tesne za ním lepok.
  
Mlieko
Rizikové jedlá - mlieko, mliečne výrobky, smotana, zmrzlina, rôzne druhy syrov a jogurt
Príznaky - zápcha, hnačka, plynatosť, migréna. U batoliat môže spôsobiť vetry, koliku, katar a neskôr ekzém.

Lepok
Rizikové jedlá - múka, chlieb a pečivo, sušienky, jačmeň, raž, ovos, pivo, polievky v konzerve a instatné, vývar v kocke, všetky potravinové výrobky obsahujúce strúhanku alebo hydrolyzovanú rastlinnú bielkovinu
Príznaky - migréna, celiakia sprevádzané hnačkou a úbytkom hmotnosti

Vajcia
Rizikové jedlá- zvyčajne bielok. Torty, dezerty, snehové cukrovinky, majonéza, dezertné peny, zmrzlina, šaláty s majonézou.
Príznaky - vyrážky, nadúvanie, žalúdočné ťažkosti. Môžu vyvolať aj astmu alebo ekzém.

Ryby
Rizikové jedlá - údené ryby ako makrela, sleď, losos, treska škvrnitá. Z čerstvých rýb napríklad treska.
Príznaky - migréna, nevoľnosť, vyrážky, nadúvanie, a žalúdočné ťažkosti

Dary mora
Rizikové jedlá - kôrovce (homár, langusta, kreveta, krab) a lastúrniky (srdcovky, ustrice, slávky, hrebenatky)
Príznaky - dlhodobé žalúdočné ťažkosti, nevoľnosť

Orechy
Rizikové jedlá -  arašidy, vlašské orechy, kešu a pekanové orechy. Orechový chlieb, sušienky, zmrzlina a orechové oleje.
Príznaky - vyrážky, nadúvanie, dýchavičnosť a ekzém. Vo vážnych prípadoch až anafylaktický šok.

Sójové bôby
Rizikové jedlá -  sójová omáčka, sójová múka, sójové mlieko a tofu, sójový olej, zmesi na torty a palacinky, instantné polievky a jedlá v konzerve.
Príznaky -  bolesť hlavy, poruchy trávenia

Prísady  
Rizikové jedlá - niektoré balené alebo hotové potraviny a nápoje, farbivo tartrazín a konzervačná prísada kyselina benzoová.
Príznaky -  pôsobeniu niektorých prísad do potravín v organizme sa pripisujú prejavy hyperaktivity a ďalšie zmeny správania.


AKO POMÁHA VYLUČOVACIA DIÉTA 

Každá obmedzujúca diéta prináša so sebou zdravotné riziko, takže niektorú zo základných potravín by sme mali dlhodobo vysadiť len pod vedením odborníka.
Zistiť vinníka určitých ťažkostí je veľmi zložité, pretože málokto je citlivý len na jeden alergén.
Vynechanie jednej potraviny je preto iba zriedka účinné. Aby sa vôbec mohlo prejaviť zlepšenie zdravotného stavu, treba vysadiť všetky podozrivé potraviny naraz a to najmenej na 14 dní. "Testovať" účinky jednotlivých potravín tým, že iba jednu po druhej postupne vraciame do bežnej stravy, má zmysel len vtedy, keď vymizli všetky ťažkosti.

V priebehu prvých 2 týždňov vylučovacej diéty sa vyhýbame nasledujúcim jedlám : konzervovaným mäsovým výrobkom, slanine a údeninám, údeným rybám a darom mora, citrusovým plodom, pšenici, ovsu, jačmeňu, raži, kukurici, zemiakom, cibuli, orechom, väčšine rastlinných olejov, mliečnym výrobkom, všetkým syrom, margarínom a vajciam.
Rovnako sa vyhýbame vode z vodovodu, čaju (okrem bylinkového), káve, alkoholu, ovocným džúsom a čerstvej šťave z citrusových plodov, octu, droždiu, čokoláde a všetkým potravinám obsahujúcim konzervačné látky é-čka.

Po 14-tich dňoch znovu zaraďujeme potraviny v tomto poradí: voda z vodovodu, zemiaky, kravské mlieko, droždie, čaj, raž, maslo, cibuľa, vajcia, ovos, káva, čokoláda, jačmeň, citrusové plody, kukurica, syr, biele víno, dary mora, jogurt, ocot, pšenica a orechy.
Nové jedlo vždy pridávame až po 2 dňoch, a ak sa prejaví reakcia, vyhýbame sa mu najmenej mesiac.
Ďalšiu potravinu zaradíme až vtedy, keď sa všetky príznaky stratia.

Zaznamenávame si, ktoré potraviny vraciame do jedálneho lístka a čoskoro vytvoríme zoznam jedál, ktoré naše telo znáša a tých, ktorým sa budeme vyhýbať.
Nie je dôvod obmedzovať potraviny, ktoré po znovuzavedení nespôsobili nijaké ťažkosti.
lekári nemajú na vylučovaciu diétu jednotný názor, ale celkové výsledky sa pozoruhodne zhodujú.
Po nasadení diéty sa pacient zvyčajne spočiatku cíti horšie, ale v priebehu 6-7 dní ťažkosti miznú a nastáva zlepšenie. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára