streda 28. augusta 2013

A - ako agresivita a kriminalita


V posledných desaťročiach poukazovali mnohé vedecké práce na priamu súvislosť medzi niektorými prvkami v strave, nedostatkom kľúčovým živín a asociálnym správaním.
Strava, v ktorej je priveľa cukrov, rafinovaných potravín, prísad a farbív, môžu vyvolať agresivitu, hyperaktivitu a kriminálne správanie.

Začiatkom 80-tych rokov sa v amerických nápravno-vychovných ústavoch pre mladistvých uskutočnilo niekoľko experimentov.
Mladým väzňom sa dlhodobo podávala strava s veľmi nzkym obsahom rafinovaného cukru a ich asociálne správanie sa výrazne znížilo.
Na tomto rozsiahlom výskume sa zúčastnilo 3 000 chovancov.
Z ich sravy sa vylúčili takmer všetky sladkosti a rafinované potraviny.

Jedna z teórií tvrdí, že
v strave s vysokým obsahom rafinovaných potravín je nedostatok chrómu.
Chróm zabezpečuje vstrebávanie cukru v organizme, bez neho nemôže inzulín udržovať stálu hladinu glukózy v krvi.
V dôsledku nedostatku chrómu môže dôjsť ku krátkodobej hypoglykémii.
Do mozgu sa nedostáva potrebné množstvo glukózy, čo môže vyvolať agresívne správanie.

Iné štúdie zas potvrdili, že zvýšený prísun cukru pôsobí upokojujúco, na niektorých ľudí má dokonca uspávajúci účinok.
Pri konzumovaní potravy s vysokým obsahom cukru a rafinovaných potravín, však telo trpí nedostatkom niektorých dôležitých živín.
Dokázalo sa, že ľudia, ktorí majô v dôsledku nevyváženej stravy nízky prísun tiamínu, sú agresívni, impulzívni a ťažko znášajú kritiku.
Spojitosť medzi delikventným správaním a nevyváženou stravou potvrdili aj výskumy s deťmi v nemocnici
Agresiu môže vyvolať aj nadmerné množstvo čierneho čaju, kávy a alkoholu.

JEDZTE VEĽA
- celozrnných potravín, ovocia a zeleniny

OBMEDZTE
- biely chlieb a pečivo, keksy a cukor
- čaj a kávu

VYHÝBAJTE SA
- alkoholu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára