pondelok 8. júla 2013

Šikana


V každej slovenskej triede sú v priemere 3 obete virtuálneho šikovaniaKYBERŠIKANOVANIE.
Spôsobov ako Vám a vašim deťom môže internet zničiť život je neúrekom.
Vynachádzavé sú najmä deti, kyberšikana je medzi nimi rozšírený fenomén a vedia byť naozaj neuveriteľne kruté. To, čo by samé psychicky nezvládli, však úplne pokojne urobia druhým.


Kyberšikana je totiž tamer vždy súčasťou šikany aj v reálnom svete.
Bojovať s ňou je veľmi ťažké. Sťažnosti detí problém nevyriešia, naopak, ešte ho vyhrotia. Riešenie však existuje. je to tzv. tútorstvo priateľmi. Získať priateľov medzi ľuďmi , ktorí im dajú šancu, hoci tých je málo. A tí potom môžu zakladať skupiny na ich obranu. Nikdy však nech nerobia zle tým, čo im ubližujú. Naopak, nech sa prezentujú v pozitívnom svetle a nech sú suverénnejší.
Kyberšikovanie sa však týka aj učiteľov na školách. Veľakrát ich deti zachytia mobilom v komických, chúlostivých situáciách, fotku zverejnia a dobre sa na tom zabávajú.



Dôvera s kontrolou.
Počítač, mobil, televízor – všetko je dnes prepojené. V školských laviciach dnes sedí internetová generácia. Denný prístup do siete má 98% detí a naplno ho aj využívajú. Z toho pre rodičov vyplývajú aj nové povinnosti.
Technická gramotnosť našich ratolestí je vynikajúca, to skôr u rodičov pretrváva akýsi digitálny analfabetizmus. lenže technológie dávame deťom do rúk my, takže sa v nich aj musíme vzdelávať.
( Ak Vaše technické znalosti nestačia, požiadajte o pomoc napr. učiteľa informatiky, kolegu IT špecialistu alebo sa poraďte v špecializovaných predajniach s výpočtovou technikou ).

Väčšina rodičov sa spolieha na to, že jeho dieťa určite nič zlé nerobí. Chyba! Viac ako 60% detí si na internete pozerá nevhodný obsah, aj keď vedia, že by to robiť nemali. Čo je horšie, až 1/3 si chatuje s neznámymi osobami a dokonca každé piate je ochotné sa s neznámym človekom stretnúť!!!
Zakazovať internet dieťaťu nemá zmysel – ak mu ho zakážete doma, nájde si ho v škole, najbližšom nákupnom centre sa cez mobil pripojí do wifi siete.
Miesto zákazu treba deti vzdelávať. Upozorniť ich na anonymitu internetu – že ten, kto sa s nimi opakovane snaží kontaktovať, vôbec nemusí byť 10-ročné dievča, za ktoré sa vydáva. Ako sme ich naučili nebrať si cukríky od cudzích ľudí, musíme ich varovať aj pred cudzincami na internete.

Kto je obeť?
V bulvári sa kadú chvíľu objavujú pikantné zábery rýchlokvasených hviezdičiek z obdobia, keď svoju slávu ešte neplánovali.
Mladí ľudia dokonca svoje nahé fotky posielajú e-mailom za peniaze. Nevedia odhadnúť následky svojho správania. Obhajujú sa tým, že to na internete robia všetci. No provokovať sa nevypláca.
Či už ide o opakované napádanie, alebo o zneužitie fotografií, je dôležité deti presvedčiť, že to nie je ich vina a že si to nezaslúžia. Treba ich predovšetkým naučiť, ako sa brániť – zveriť sa rodičom, alebo inej blízkej osobe. Nesmú v tom ostať samé.
Zo skúseností je však jasné, že rodičia a učitelia sa dozvedia len o každom 14-tom prípade. Ak sa Vám už dieťa zdôverí, je potrebné okamžite konať a uchovať dôkazy – uložiť si printscreen obrazovky, vyžiadať si evidenciu hovorov a SMS od operátora, vytlačiť diskusiu a podobne.


Ak má páchateľ viac ako 14 rokov, dopúšťa sa trestného činu.
Cyberstalking
je on-line prenasledovanie vo virtuálnom prostredí.
Útočník obeti posiela urážlivé posmešné a výhražné správy, e-maily, esemesky.
Flaming
je zverejňovanie urážlivých správ na internetových fórach a chatoch s cieľom vyvolať hádku.
Útočík sa správa hrubo.
Grooming
je postupné budovanie dôvery s dieťaťom vo virtuálnom priestore tak, aby stratilo ostražitosť a súhlasilo so stretnutím.
Phishing
je aktivita, pri ktorej sa podvodník snaží obete vylákať rôzne prístupové heslá, najmä k bankovým úćtom.
Happy slapping
je natáčanie agresívneho alebo sexuálneho útoku na obeť a následne zverejnenie videa s cieľom zosmiešniť obeť.
Dávajte si pozor, kto má na sociálnych sieťach prístup k fotografiám vašich bábätiek a starších detí – z kúpania či dovolenky – , ktoré ste tam zavesili pre potešenie svoje a svojich známych. Možno si práve na základe Vašich milých fotografií vyhliadne psychicky a sexuálne chorý človek svoju obeť…

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára